5 uunnværlige tidsbesparelser til Mac-en din

Like mye som du elsker Mac-en din, like frustrerende kan alle dens smarte funksjoner og annerledes innstillinger være. Mac-en din er ditt kjæreste eie, og du elsker dens utforming og smarte utseende, om bare dens indre var like enkelt og lekkert som dens ytre – som det ikke på noen måte er. Hvis du er vant til operativsystemet Windows, kan Macs system slå pusten ut av selv den beste datamaskinentusiasten. Så for å spare tid, og samtidig lære alle de små hemmelighetene til Mac-en din, får du her 5 tidsbesparende tips, som er helt nødvendige – skal man få et godt forhold til ens MacBook.

 

  1. Klipp ut, kopier, lim inn

Mac har utviklet en masse smarte snarveier, problemet er bare at dersom man ikke kjenner til disse snarveiene, da er det plutselig ikke så smart lenger. Derfor skal du kjenne til de tre mest grunnleggende snarveiene til Mac-en din. Man har noen forskjellige valg når man jobber på Mac-en sin og skal kopiere, klippe ut, eller lime inn et tema i et dokument eller et annet program. For å klippe i en tekst skal du bare trykke cmd + X. For å kopiere noe, det kan være et kobling, en tekst eller noe helt annet som skal limes inn et annet sted, skal du bare trykke cmd + C. Etter at man har klippet eller kopiert, kan man lime inn ved å trykke cmd + V, hvor så teksten havner, i det aktive vinduet, der du har markøren, dersom det er tekst du har kopiert eller klippet ut.

 

  1. Snarvei til enda en

Når du jobber på Mac-en din, har du ofte flere dokumenter eller internettvinduer åpne. For å arbeide fort og effektivt, finnes det selvfølgelig også en snarvei til å åpne både dokumenter og vinduer. Det eneste du skal gjøre er å trykke cmd + N, hvis du befinner deg i et dokument åpnes det et nytt. Det samme gjelder hvis du befinner deg på nettet, hvor et nytt internettvindu deretter åpnes ved hjelp av denne funksjonen.

 

  1. Lukk internettsidene dine

Hvis du plutselig har for mange faner åpne, og egentlig kun har behov for det ene vinduet du bruker aktivt akkurat nå, da kan du trykke CMD + ALT + W for å lukke alle andre nettsider – litt hurtigere enn å lukke de alle individuelt med musen. Hvis du derimot kun ønsker å lukke det nettstedet du bruker i øyeblikket, og ingen andre, da kan du trykke CMD + W.

 

  1. Skjermbilder er enkelt å få til

Hvis du ønsker å få et bilde av skjermen din, om det er av et dokument, en hjemmeside eller en kvittering, skal du bare trykke cmd + Shift + 3. Så lagres skjermbildet ditt på skrivebordet ditt, og du kan nå bruke bildet i dine dokumenter, sende det som e-post eller bare gjemme det i bildemappen din.

 

  1. Hvordan stenger jeg programmet helt ned?

Når du er ferdig med å arbeide på Mac-en din, og du skal til å pakke den sammen. Du stenger de forskjellige programmene ned, men selv om de ikke lenger vises på skjermen, er de fortsatt aktive på maskinen. Man må avslutte programmene før de er helt avsluttet. Dette kan du selvfølgelig også gjøre ved hjelp av en snarveitast – du skal bare trykke cmd + Q. Så avsluttes programmet det gjelder, og du kan nå skru av datamaskinen din uten at de forskjellige programmene stadig kjører.

Du kan finne enda flere tidsbesparende tips til Mac-en din her.