Verdt å vite om bredbånd

Sponset innhold.

Bli klokere på hva som er viktig når du skal ha nytt bredbånd

Hva er bredbånd?

Bredbånd er en betegnelse for hvordan man blir koblet til internettet. Årsaken til at det kalles bredbånd, skyldes at det gir en høyhastighetsforbindelse, sammenlignet med tidligere forbindelsestyper som ISDN, modem osv.

Hva er fordelene ved bredbånd?

Den største fordelen ved bredbånd er hovedsakelig at man oppnår langt høyere hastigheter på internettforbindelsen sin. Der man tidligere måtte bruke en langsom oppkallsforbindelse for å komme på nettet, kan man i dag oppnå langt kjappere hastigheter ved å være koblet til en bredbåndsforbindelse. Med en bredbåndsforbindelse til internettet, kan du bruke nettet til langt mer og gjøre det i et mye høyere tempo.

Hvor kjapt internett kan man få med bredbånd?

Det er en lang rekke faktorer som bestemmer hastigheten på internettet ditt. Det varierer i forhold til hvor du bor, hvilken utbyder du har, hvilken løsning du har valgt, osv. Den typiske hastigheten varier fra 2 Mbit/s til over 100Mbit/s.

Hvordan får jeg bredbånd?

De aller fleste norske husstander og bedrifter kan få bredbåndsforbindelse. Som oftest er det bare et spørsmål om hvilken utbyder du har til rådighet i området ditt, og dermed hvilken type forbindelse du kan velge. Innenfor bredbåndsteknologien finnes det blant annet disse oppkoblingene:

  • Internett via kabel
  • Internett via telefonkontakt
  • Mobilt bredbånd
  • Fibernett
  • Satellitt-internett

Norge er et stort og langstrakt land, og det er derfor dessverre noen steder det i dag ikke er mulig å få bredbånd – foreløpig!

Hvordan velger jeg den riktige bredbåndsutbyderen?

Det finnes mange muligheter når du skal velge hvem som skal levere bredbånd til deg. Det er derfor viktig at du sammenligner prisene, og finner den løsningen som er best for deg. Bredbåndpriser.no sammenligner prisene for deg, og hjelper deg med å finne ut av hvem som tilbyr den beste dekningen der du bor.

Hva er data, og hvor mye data bruker jeg?

Data er egentlig kun relevant hvis du skal kikke på mobilt bredbånd, for som oftest har du ubegrenset data på alminnelige fastnettforbindelser når det gjelder bredbånd.

Data er en betegnelse for hvor mye informasjon du kan hente og sende på internettet. Dermed avspeiler det også hvor mye du kan bruke nettet.

Trenger jeg utstyr?

Hvis du velger en kabelforbindelse, trenger du enten et modem eller en ruter for å få forbindelse til nettet. Et modem er en enhet som forbinder dataen din direkte til nettet, normalt via en telefonlinje. Hvis du har flere enheter som skal kobles til, kan det helt klart anbefales å velge en ruter som gir kan gi flere adgang til nettet på samme tid.

Det er viktig å undersøke om utbyderen sender utstyr med i tilbudet. Som oftest får du utstyr med når du bestiller en bredbåndsforbindelse.