Slik kan du bruke Mac-en din til å drive regnskap 

Det å holde kontroll over eget regnskap, og personlig økonomi er utrolig viktig. Det er ikke alle som er like glad i disse oppgavene, og det er forståelig. Likevel er det noe man vil lære enormt mye av, og som kan hjelpe deg stort i fremtiden. Det finnes enkle måter å holde styr på økonomien din på, og det kan du bruke Mac-en din til! 

Få tips på nett

Hvis du er ny til regnskap og økonomi, så kan det være litt komplisert å komme i gang. Heldigvis er det mye hjelp å hente på internett. Her kan du få tips og veiledning som vil gjøre det mye lettere å forstå seg på økonomi og de ulike oppgavene du som privatøkonom må gjennom. Du kan for eksempel se videokurs, lese artikler og høre på podkaster, som gjør det både morsomt og enkelt å lære. Du kan også få flere økonomiske tips og nyheter her. En liten søkerunde på nett er definitivt den beste starten for en nybegynner. 

Sett opp et budsjett

Når du har fått litt mer økonomisk forståelse, så er det på tide å sette opp et budsjett. Dette er en oversikt over inntekter og utgifter, som vil hjelpe deg stort når du skal få styr på økonomien. Dette kan du gjøre inne i Numbers, som er Apple sitt program for regneark. Du kan også gå den alternative ruten og installere Microsofts versjon av Numbers kalt Excel, som er inkludert i deres Microsoft Office-pakke. Excel fungerer litt annerledes enn Numbers, men er et godt valg hvis du allerede har Office-pakken installert.

A phone in the hand of an individual. In the background is a table full of papers. The phone is displaying a calculator.

Når du setter opp et budsjett kan det være smart å begynne å se på inntektene dine. Dette er alt du får inn på konto, for eksempel lønn, stipend og lignende. Deretter er det utgiftene sin tur. Disse deles inn i to, variable og faste omkostninger. De faste omkostningene er de som er like hver måned. Dette kan for eksempel være husleie, mobilabonnement, eller betaling av strømmetjenester. Deretter er det variable omkostninger som er de som endrer seg fra måned til måned. Slike omkostninger kan for eksempel være mat, transport og fritid.

Når du setter opp budsjettet ditt i Numbers må du fordeler inntekten din på de ulike postene, for å se hvor mye du kan tillate deg å bruke på de ulike. I tillegg er det smart å sette av noe til sparing og nedbetaling av lån om du har det. 

Noter ned målene dine

Mange synes det er lettere å nå et mål dersom man skriver de ned og visualiserer det. Dette kan du også gjøre med økonomiske mål. Kanskje du ønsker å spare opp til ny bil, eller en leilighet, eller kanskje det er en ferie du gjerne vil dra på? Da kan du skrive ned disse, hvor mye det koster og hva du trenger å spare før drømmen går i virkelighet. I tillegg kan du finne bilder av tingene du sparer til, slik at du kan se på det for å bli motivert. En slik visualisering kan du gjøre inne i notater-appen, eller i Pages på Mac-en din.