6 tips: Øk sikkerheten på nettet

På grunn av pågående digitalisering foregår nå en betydelig del av livet vårt på Internett. Vi holder kontakten med venner, finner ut om siste nytt og interessante emner, tar oss av formaliteter og bestiller varer. Takket være e-læring og kurs tilgjengelig på nett, foregår det til og med videre opplæring på nett, og det er også mange hobbyer som kan læres på denne måten.

Rask Internett og moderne videotelefoni gjør det mulig for mange å jobbe hjemmefra, noe som selvfølgelig også endrer vår profesjonelle verden betydelig. Og det rette tilbudet for alle fritidsaktiviteter finner du også på nett. Uansett om vi satser på sportsbegivenheter, hvor odds er spesielt lukrative, eller streaming av filmer. Alt er mulig på nett.

Med hvert enkelt klikk utveksles data, mengden som vi ikke kan overvåke. I tillegg utleverer vi personopplysninger eller blant annet sensitive bankdetaljer. Det bør derfor være desto viktigere å sikre et høyt sikkerhetsnivå på Internett og unngå sikkerhetshull. Vi viser her hvordan dette kan gjennomføres.

Undervurderte sårbarheter og reelle risikoer

Undersøkelser har vist at en stor del av befolkningen fullstendig undervurderer farene som ligger i naiv surfing på nettet. Det er altfor lett for oss å stole på utgiveren av et nettsted og produktene som annonseres der. Vi lar oss påvirke av gode kjøp og taktisk smarte markedsføringskampanjer og glemmer fort å stille spørsmål ved seriøsiteten til en leverandør.

Det er selvsagt nettopp her muligheten ligger for alle som bruker Internett i kriminelle formål. Markedet er nå utrolig stort og så globalt nettverk at det blir stadig vanskeligere å holde styr på ting. Det er derfor ikke overraskende at det er nok svarte får på Internett som leter etter ofrene deres. Sårbarheter florerer, og bare en brøkdel av dem kan holdes tilbake.

Det er imidlertid mye du kan gjøre for å beskytte deg selv og dine private data. Dette inkluderer å bruke Internett med sunn fornuft, ikke blindtklikke på hver lenke og bruke tid og krefter på å velge riktig teknisk utstyr.

Hva du kan gjøre selv for mer digital sikkerhet

Følgende punkter bidrar til å begrense risikoen for datatyveri eller identitetstyveri og andre kriminelle aktiviteter på Internett. Disse tipsene er enkle å implementere for alle, og det er lett å se hvorfor de gir perfekt mening. Likevel hevder ikke denne listen å være fullstendig og er heller ingen garanti for at den vil være beskyttet mot svindel.

Du bør derfor også forholde deg til temaet på permanent basis og orientere deg om aktuelle trusler for å kunne opptre deretter. Dette er den eneste måten å garantere nettsikkerhet.

Velg riktig nettleser

Sikkerhet på Internett starter med å stole på en velkjent nettleser. Dette har allerede integrert en rekke systemer for å blokkere mistenkelige nettsteder eller i det minste sende passende advarsler til brukeren. Disse inkluderer kjente navn som Microsoft Edge, Internet Explorer, Google Chrome, Apple Safari, Firefox eller Opera. Det er verdt å finne ut om forskjellene.

Det er også lurt å installere mer enn én god nettleser på datamaskinen og smarttelefonen for å ha et alternativ ved tekniske problemer.

Meldingene som vises av nettleseren skal selvfølgelig tas på alvor. På denne måten kan du unngå nettsider som kan være infisert med virus eller anses som svært usikre av andre grunner.

Vær oppmerksom på høy kryptering

Så snart det gjelder å oppgi personlig informasjon på Internett eller til og med å gi betalingsdata for den digitale kjøpsprosessen, er det nødvendig med spesiell forsiktighet. Faktisk er dette nå tilfelle på en rekke nettsteder, enten vi handler på Amazon, bestiller ferie eller gambler på nettet. Alt dette skal i prinsippet kun gjøres på de sidene som har et høyt sikkerhetssertifikat.

Det er lett å kjenne igjen på låsikonet som vises helt til venstre på nettleserlinjen. Hvis du høyreklikker på den, kan du se flere detaljer om krypteringen. I tillegg kan spesielt nettbutikker også baseres på kvalitetsstempel og medlemskap i enkelte kjøperbeskyttelsesforeninger. På den annen side, hvis nettforhandleren virker tvilsom, er det ofte snakk om falske sider.

Bruk VPN-tjenester for mer anonymitet

Å sette opp en VPN-tjeneste er en flott ting, slik at den ikke kan spores fra hvor og av hvem visse nettsider åpnes. Virtual Private Network, VPN, og tilbys for eksempel av mange selskaper som også selger antivirusprogramvare. Så snart tjenesten er slått på kan du surfe helt anonymt uten å kunne koble deg til brukeren.

Dette tilslører din egen surfeatferd og sikrer at du ikke stadig mottar skreddersydde annonser. VPN-tjenester kommer vanligvis med en månedlig kostnad, men det er en god investering.

Hold deg unna mistenkelige nettsteder

Hvis nettadressen allerede høres rart ut eller det dukker opp ulike merknader ved lasting, bør siden i utgangspunktet ikke åpnes. Ofte er vår nysgjerrighet eller håp om et spesielt godt tilbud så stor at vi ignorerer de åpenbare alarmklokkene. Men den beste og enkleste formen for beskyttelse er å bevisst bare åpne nettsider som virkelig er pålitelige.

Vær oppmerksom på forsøk på svindel

Like mye mistillit varsles når vi blir bedt på e-post om å åpne tvilsomme lenker eller vedlegg. Hvis avsenderen er ukjent eller e-postadressen deres ikke samsvarer med det antatte selskapet som er oppgitt i emnelinjen, bør den gå rett til papirkurven. I det ideelle tilfellet klassifiserer ditt eget e-postprogram allerede innkommende meldinger som spam basert på visse egenskaper.

Likevel viser tallene at utallige mennesker hvert år faller for phishing-forsøk og dermed i god tro gir sine bankopplysninger og annen konfidensiell informasjon i hendene på tredjeparter. Skaden kan være alvorlig så snart noen får tilgang til personlige kundeområder på denne måten eller til og med får passord til PayPal og Co. ved svindel.

Ikke avslør for mye på sosiale medier

Internett glemmer ingenting og til og med beskyttede private områder på Facebook, Instagram og Co. kan enkelt hackes av fagfolk. Informasjon som lagres der om brukeren kan enkelt brukes til identifisering og dermed dessverre også til datamisbruk. Svært personlig informasjon hører ikke hjemme her.