5 gode råd for deg som trenger lån til ny Mac

Annonse

Mac er en mye bruk datamaskin, spesielt blant de som trenger å bruke store tegneprogrammer eller redigerer mye video og bilder. I tillegg er selvfølgelig maskinen populær blant alle som foretrekker Apple foran alt annet, er glad i god design eller vil ha en maskin som lever lenge.

Uansett hvorfor du ønsker deg en Mac, er det liten tvil om at dette er en dyr maskin. Prislappen starter gjerne på rundt 10 000 kroner, og derfra går det bratt oppover. Ikke alle har så mye penger tilgjengelig på sparekontoen, og da kan et forbrukslån være løsningen. I denne artikkelen skal vi komme med noen gode råd til deg som skal søke om et forbrukslån for å finansiere en ny Mac.

Råd nummer 1 – Ta en budsjettkontroll

Lånte penger skal betales tilbake og det med renter. Det er derfor nødvendig å finne ut hvor mye rom du har i budsjettet for å betale avdrag. Dersom du ikke har et budsjett allerede, har du en fin anledning til å lage et nå.

Du kan skape mer rom i budsjettet ditt ved å gå gjennom hva du bruker penger på. Se om det er ting du kan kutte ut. Det kan være turer på kafe, abonnementer du ikke bruker eller forsikringer du ikke trenger.

Du vet antagelig allerede hvilken Mac du ønsker deg, og hva den koster. Legg dette beløpet inn i en lånekalkulator, du finner en slik på nettsiden til mange banker, og se hva det estimerte månedlige avdraget vil bli. På denne måten får du et innblikk i hvor mye rom du må ha i budsjettet ditt hver måned, og hva et lån kan komme til å koste deg. Blir avdraget høyere enn du har råd til, må du justere ønsket lånebeløp.

Råd nummer 2 – Ta i bruk en sammenligningstjeneste

En sammenligningstjeneste som Matchbanker hjelper deg rett og slett med å finne de bankene og långiverne som har det beste tilbudet akkurat nå.

Det å bruke en sammenligningstjeneste er gratis, og du trenger heller ikke å takke ja til tilbudene du får. Du kan velge å si nei til alle, dersom du har ombestemt deg eller ikke ønsker tilbudene du har mottatt.

Eksempel på lån fra Matchbanker.no: Lendo – Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600

Råd nummer 3 – Vit hva uttrykkene betyr

Vet du hva effektiv rente er eller hva som ligger bak et begrepet etableringsgebyr? Det er mange ord og uttrykk det kan lønne seg å vite noe om når du skal låne penger. Her kommer en kort forklaring på noen av de viktigste:

  • Effektiv rente – Dette er prislappen på lånet ditt. Består av den nominelle renten og eventuelle gebyrer.
  • Nedbetalingstid – Tiden det tar deg å betale ned akkurat ditt lån. Kan variere fra noen måneder til flere år.
  • Etableringsgebyr – Et gebyr banken tar for å opprette lånet i ditt navn. En administrativ kostnad.
  • Termingebyr – Et gebyr du må betale hver måned sammen med avdraget ditt, også en administrativ kostnad.
  • Gjeldsregister – Her står det hvor mye du eventuelt allerede har i usikret gjeld.
  • Kredittsjekk – En sjekk som gjøres av deg når du søker for å se om du er god eller dårlig betaler.

Råd nummer 4 – Betal ned lånet så raskt du kan

Slik vi allerede har nevnt koster det penger å ta opp lån. Selv om du får tilbud om en god rente, er likevel forbrukslån dyrere enn, for eksempel, et boliglån. Det vil derfor alltid lønne seg å betale ned lånet så raskt man kan. Dette skal du kunne gjøre uten at det koster deg noe ekstra i gebyrer. Har du penger til overs en måned, bør du altså betale inn et større avdrag enn det som er fastsatt.

Råd nummer 5 – Ta kontakt med banken dersom du ikke klarer å betale

Dersom du kommer i en situasjon der du ikke klarer å betale avdraget ditt, så ikke vent med å kontakte banken. Venter du, kommer du raskt i en situasjon med inkasso og betalingsanmerkning. Tar du i stedet for kontakt med banken og forklarer situasjonen, kan dere komme frem til en ny avtale som sikrer at du slipper større problemer.