Ny teknologi fra Apple

Apple er verdensledende innen datateknologi, og produserer bl.a. programvare, elektronikk og datamaskiner – produktene deres er kjent over hele verden. Noen eksempler på produkter vi alle kjenner til er Mac, iPhone og iPad. Hvert år lanserer Apple ny teknologi som forbrukerne har stor glede av, og som revansjerer eksisterende datateknologi.

Moderne nyvinninger

I dag utvikles ny og spennende teknologi, for eksempel VR. Virtual Reality-teknologi er en kunstig skapt virkelighet, konstruert ved hjelp av VR-briller som dekker hele synsfeltet. VR-teknologi er attraktivt og lar oss bedre forstå fortid, nåtid og fremtid. Ved hjelp av historiske data og forskning kan man lage virtuelle versjoner av noe som ikke lenger eksisterer, for eksempel bygninger som er revet, eller områder som er ødelagt av krig. En annen type datateknologi er «Kunstig intelligens», som setter datamaskiner i stand til å tenke, for eksempel Machine Learning og Deep Learning. Tanken er å gjenkjenne mønster i store datamengder, eller utveksling av data i nevrale nettverk, nettverk som ligner på de som finnes i menneskehjernen. På denne måten kan man lage roboter, og man kan lage robot-stemmer. Et eksempel på dette er Apples taleassistent «Siri». For å bruke denne teknologien snakker man direkte til iPhonen, og sier for eksempel: «Hei, Siri», etterfulgt av hva hun skal gjøre. Taleassistenten kan for eksempel sette på alarm, sende meldinger eller spille av serier.

Nye lanseringer

Apple lanserer nå sitt nye operativsystem iOS 13 med nye funksjoner til iPhone. De nye funksjonene innebærer bl.a. «mørk modus», som sparer øynene for sterkt lys, sparer batteriet og endrer fargene på mobilen. Operativsystemet endrer ytelsen på mobilen, og med FaceID er det mulig å åpne mobilen 30% raskere. I tillegg har Apple utviklet «Logg inn med Apple» – en konkurrent til Google og Facebook, der du logger inn med TouchID eller FaceID. Kamera-appen har nye lyssettinger, nye verktøyer for bilderedigering, redigeringsverktøy for video, og også bildebiblioteket og hvordan man arkiverer bilder på, er forandret.

Apple lanserer også iPadOS – 7. generasjon av den populære iPaden. Nyvinningen har 10,2-tommers Retina-skjerm, Apple Pencil- og Smart Keyboard-støtte, og iPadOS; noe som gir kraftigere multitasking. IPadOS har større skjerm, forbedret kamerafunksjon, avanserte sensorer, og A10 Fusion-chip, som gir dobbelt så sterk ytelse. IPaden er brukervennlig, lett å ta med seg, har gode tilkoblingsmuligheter, og batteriet varer hele dagen. Den veier 0,5 kg og er laget av 100% resirkulert aluminium. IPaden kan åpnes enkelt og sikkert med Touch ID. Apple Pencil åpner opp for nye kreative uttrykksmuligheter.

En annen Apple nyvinning, er iPhone 11 Pro, og iPhone 11 Pro Max. Modellen har bedre batteritid, proffskjerm, proffkamerasystem og A13 Bionic-chip – med andre ord en kraftig og avansert smarttelefon. Super Renita XDR-skjerm gir den mest lyssterke skjermen i iPhone noensinne. A13 Bionic-chip gir god ytelse og bra batteri. iPhonen har trippelt kamerasystem med ultravidvinkel-, vidvinkel-, og telekamera, som gir en kameraopplevelse på proft nivå. Flere funksjoner er for eksempel: U1-chip med ultrabredbåndteknologi, FaceID er 30% raskere, romtilpasset lyd gir en surroundlydopplevelse, og det er enda raskere nedlastingshastigheter.